Новини

Слідами фізмат-конференції DEMPhA – перші висновки

HomoSapiens – насправді не такі вже Sapiens. (Людина розумна – не така вже розумна.) Зокрема, одній окремо взятій людині придумати реально нову ідею надзвичайно важко. Наприклад, мені особисто це вдавалось може 3-4 рази за все життя. Цей недолік науковці компенсують, запозичуючи ідеї колег із суміжних, а іноді навіть із досить далеких галузей науки. Тобто має місце, грубо кажучи, комбінаторіка ідей – і часто вона є надзвичайно ефективною. В першу чергу заради цього і скликаються конференції.

Велика за черкаськими масштабами конференція фізиків і математиків Differential Equations, Mathematical Physics and Applications (DEMPhA) –Диференціальні Рівняння, Математична Фізика та Застосування – відбулась у Черкаському національному університеті в період 17-19 жовтня 2017 року. Деяку інформацію про цю конференцію можна знайти на

http://www.cdu.edu.ua/news/4229-fizyky-ta-matematyky-zibralysia-v-chnu-na-mizhnarodnii-konferentsii.html

https://sites.google.com/view/demph17/list-of-participants

Всі відомі мені відгуки про конференцію поки що є цілком позитивними, схвальними. Думаю, що можна вже провести перший аналіз і, не в останню чергу, віддати належне людям, які «зробили» цю конференцію.

  1. В першу чергу, зробили цю конференцію 85 учасників, які не лише заявили свої доповіді (таких було 151), але і реально прибули на конференцію з Відня, Вінниці, Дніпра,Івано-Франківська, Києва, Кракова, Львова, Магдебурга, Миколаєва, Ніжина, Одеси, Слов’янська, Харкова, Херсона, Чернігова, Черкас, Чернівців. Серед них 29 докторів наук, 56 кандидатів наук. Такої концентрації науковців вищого рівня Черкаси давно вже не бачили. Важливо, що учасники – не лише з університетів, але і з інститутів Національної Академії наук України (Інститут теоретичної фізики, Інститут математики, Інститут металофізики, Інститут механіки, Інститут електрозварювання, Інститут прикладної математики). Практично всі доповіді мали реально високий науковий рівень. Саме на такий рівень тепер повинні орієнтуватись викладачі фізмату у планах свого підвищення кваліфікації.
  2. В другу чергу, основний тягар із організації конференції взяли на себе члени організаційного комітету Катерина Буряченко, Микола Пасічний, Юрій Ляшенко Володимир Атамась, Світлана Бабенко, Світлана Ральченко, Юрій Лещенко. Всі гості конференції говорять про практично ідеальну організацію. Звичайно, «із середини» ми добре знаємо, що це не так. Але добре, що із зовні наші неминучі огріхи не були помітні.

Надзвичайно велику допомогу в технічних питаннях надали студенти-фізики: Андрій Гонда (4А), Настя Нерушак, Наташа Чорненко, Світлана Білоус, Вікторія Пасічна, Василь Лелека, Юрій Гаврусєв, Михайло Зінченко, Дмитро Тимошенко, Олександр Саражин (3-А) та студенти-математики: Деревінська Ілона, Тесля Катерина, Варяниця Тетяна, Лебедь Світлана, Костенко Марія, Тарануха Лілія, Жук Олена, Тимошенко Богдан, Куценко Олександр, Хохлова Юлія, Борковська Анастасія. Пропоную керівництву ННІ ІОТ відзначити всіх студентів-помічників і надати їм відповідні бали до рейтингу.

  1. Конференція DEMPhA має в своїй основі пропозицію академіка Анатолія Мартинюка (випускник Черкаського педінституту) та його учня, доктора фіз.-мат. Наук, лауреата Державної премії Віталія Слинька (теж випускник Черкаського, але вже університету) провести конференцію до 100 річниці їхнього вчителя, професора кафедри фізики ЧНУ Григорія Бугаєнка. Однак, в ході Організації конференції, завдяки залученню провідних наукових установ не тільки України, а і Угорщини, Польщі, Німеччини, Білорусі, а також залученню в Програмний комітет відомих вчених України та світу, стало зрозуміло, що конференція набуває не лише формального, а і фактичного статусу міжнародної і значно переростає запропоноване спочатку.
  1. Тим не менше, непересічну особистість, педагога та вченого Григорія Бугаєнка учасники теж згадали добрим словом, а член програмного комітету професор Тетяна Запорожець навіть створила «під конференцію» спеціальну сторінку Вікіпедії, присвячену професору Бугаєнку

https://uk.wikipedia.org/wiki/Бугаєнко_Григорій_Олексійович

https://nnc.cdu.edu.ua/2017/10/15/bugaenko/

  1. Кафедра фізики внесла в ідею математиків свій досвід організації міжнародних конференцій фізиків (Гусак, Ляшенко, Запорожець, Пасічний) та математиків (Буряченко).
  2. Важливою частиною конференцією став круглий стіл із проблем фізмат-освіти, модераторами якого були Ірина Єгорченко з Інституту математики та Ярослав Золотарюк з Інституту теоретичної фізики. Важливо довести результати обговорення до конкретної резолюції.
  3. Вважаю, що вирішальну роль у організації та успішному проведенні DEMPhA зіграли завідувач кафедри фізики Микола Пасічний та доцент Катерина Буряченко, яка читає фізикам математичні курси і сполучає собою ЧНУ і Донецький національний університет імені Стуса. Рекомендую ректорату знайти форму вдячності за їхню значну і ефективну працю з організації успішної конференції.
  4. Всі ми вдячні ректорату за надання аудиторій, житла та допомогу в технічному забезпеченні конференції.

Андрій Гусак, співголова програмного комітету, професор кафедри фізики ЧНУ.

 

Останнє редагування: Середа, 01 листопада 2017 10:12