Новини

ПРОЕКТНЕ НАВЧАННЯ ТА КОМАНДНА РОБОТА

Одним із важливих завдань сучасної освіти є упровадження в підготовку майбутніх фахівців сучасних підходів до навчання та організації освітньої діяльності.

 

Серед таких підходів, важливу роль відіграють проектно орієнтоване навчання і, зокрема, командна робота студентів над проектами, тематика яких пов'язана з реальними розробками.

У випадку ННІ інформаційних та освітніх технологій можливості для упровадження проектного навчання та командної роботи є надзвичайно широкими. У цьому навчальному році, студенти другого курсу спеціальності Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології (АКІТ) працють над власним проектом у рамках курсу "Технологія проектної роботи". Особливістю є те, що робота студентів у групах організовується з використанням методології гнучної розробки програмного забезпечення (Agile Methodology), а точніше, однієї з її версій - SCRUM. Під час занять, що проводяться доцентом кафедри АКІТ, доктором педагогічних наук Галиною Луценко, студенти вивчають теоретичні аспекти SCRUM, вирішують практичні завдання та опановують програмне забезпечення. Цікавинкою для студентів є вправи, що допомагають засвоювати нові концепції взаємодії у команді, розвивають навички комунікації та співпраці, адаптивності та самоспрямованого навчання. Прикладом такої вправи є "Marshmallow Chalenge" або "Зефірна проблема", яку студенти групи 2-В виконували під час одного із занять. 

Викладач кафедри АКІТ Ірина Юстик, що працює зі студентами першого курсу спеціальностей АКІТ, Середня освіта (фізика), Середня освіта (інформатика), Прикладна фізика, Фізика та астрономія, у рамках курсу "Інформаційно-комунікаційні технології" зосереджується на підходах, що сприяють розвитку навичок креативного й критичного мислення студентів. Прикладами вправ, що застосовує викладачка у курсі, є "Світове кафе", "Мозковий штурм", "Три стільці" тощо. Відповідні підходи мотивують студентів до самостійного вирішення проблем, розвивають аналітичне й критичне мислення, допомагають знаходити й об'єктивно оцінювати інформацію. 

Розвиток і впровадження інноваційних підходів здійснюється в рамках виконання НР молодих учених, що спрямована на модернізацію освітніх програм на засадах проектно орієнтованого й проблемно орієнтованого навчання (#0117U003909). 

БІЛЬШЕ ФОТО

Останнє редагування: Вівторок, 19 листопада 2019 10:21