Новини

Жінки в науці

З нагоди Міжнародного дня жінок в науці, який у всьому світі відзначають 11 лютого, дві чарівні представниці кафедри фізики Навчально-наукового інституту інформаційних та освітніх технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Вікторія Мойсеєнко та Діана Олійник, відвідали зустріч в Києві «Українки в науці, яким аплодує світ».

Дiвчата виявилися єдиними представницями Черкащини на цьому заході, який був організований для студентів організацією «Дівчата STEM» на базі DTEK Academy.

Дівчата, зокрема Вікторія, поділилися своїми враженнями від поїздки:

«….Цей день був дуже насичений різноманіттям емоцій. Зустріч «Українки в науці, яким аплодує світ», запам’ятається мені на все життя! Познайомитись з такими людьми, поговорити з ними, послухати їх…На заході фіналістки Премії L`OREAL «Для жінок у науці» мотивували нас розповідями про те, як їм вдалось досягти успіхів в науковій діяльності за своєю спеціалізацією. Спікерами зустрічі були:

- Олена Ванєєва (кандидат фізико-математичних наук) – старший науковий співробітник Інституту математики НАН України, переможниця Премії L`Oreal-Юнеско «Для жінок у науці» 2018 рік. Спеціалізується у сфері застосування алгебраїчних методів у математичній фізиці, зокрема в симетрійному аналізі диференціфльних рівнянь.

- Вікторія Саварин (кандидат фізико-математичних наук) – асистент кафедри фізики і математики, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнології імені С.З. Гжицького, фіналістка ТОП-10 Премії L`Oreal-Юнеско «Для жінок у науці» 2019 рік. Спеціалізується в методах вимірювання п’єзооптичних коефіцієнтів та формуванні поляризаційних сингулярностей при 2D напружених станах.

- Валерія Трусова (доктор фізико-математичних наук) – доцент, завідувач кафедри медичної фізики та біомедичних нанотехнологій Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, переможниця Премії L`Oreal-Юнеско «Для жінок у науці» 2019 рік.

- Оксана Крупка (кандитат хімічних наук) – старший науковий співробітник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, переможниця Премії L`Oreal-Юнеско «Для жінок у науці» 2019 рік.

- Катерина Терлецька (доктор фізико-математичних наук) – старший науковий співробітник Інституту проблем математичних машин і систем НАН України, переможниця Премії L`Oreal-Юнеско «Для жінок у науці» 2019 рік. Спеціалізується в математичному моделюванні морських і річкових систем.

На зустрічі кожна із спікерів розповідала по 5 причин, чому займається наукою. Для когось – це креативна робота, для когось цікаві подорожі, а для когось нові знайомства. Всі науковці переконували в тому, що наука – це цікаво, круто, а головне, це не складно та не страшно; просто треба не сидіти на місці, а щось робити, діяти!

Ці жінки, вони дивовижні! Тепер на п’ять креативних, гарних, надзвичайно розумних жінок-науковець я знаю більше. Захоплююсь тим, як вони ставляться до своєї роботи. Після цієї зустрічі я розумію, що означає «людина працює на своєму місці»… Можна сказати не просто працює, а живе тим, що робить, кайфує від цього. Вони стали для мене справжнім прикладом для наслідування! Дуже класно усвідомлювати, що серед нас є жінки, які готові займатись наукою, які вміють брати на себе таку величезну відповідальність за свої дії.

Також зрозуміла, що ми теж можемо творити великі справи! Бути науковцем – це круто, а бути жінкою-науковцем – це круто в 10000 степені!»

01 0203

040510

060711

0809

12

 

 

Останнє редагування: Середа, 19 лютого 2020 09:06